Polisacharydy

  • związki łańcuchowe złożone z połączonych ze sobą wiązaniami glikozydowymi reszt glukopiranozowych.

  • do najważniejszych należą: skrobia, glikogen, celuloza, pektyny i chityna.

  • biała bezpostaciowa substancja, bez smaku i zapachu

  • w gorącej wodzie tworzy roztwór koloidalny zwany kleikiem skrobiowym ulegający zżelowaniu po ochłodzeniu (zjawisko wykorzystywane do wyrobu kisieli i budyniów).

  • pod wpływem rozcieńczonych kwasów lub enzymów ulegają hydrolizie.
    Końcowym produktem jest D - glukoza.


SKROBIA (C6H10O5)n

  •  Jest materiałem zapasowym roślin odkładanym w bulwach (ziemniaki), w nasionach (zboża) w postaci ziaren skrobiowych, oraz w komórkach niektórych pierwotniaków. W zależności od pochodzenia rozróżniamy skrobię pszenną, ziemniaczaną, kukurydzianą itd. Stosowana do produkcji klejów, krochmalu, glukozy, alkoholu etylowego, w kosmetyce.

  • Skrobia składa się z 2 polisacharydów: z rozpuszczalnej w wodzie amylozy (10 – 30%) i nierozpuszczalnej amylopektyny (70 – 90%).

  • amyloza – zbudowana jest z długich nierozgałęzionych łańcuchów a-D-glukozy połączonych wiązaniem a-1,4-glikozydowym. Łańcuchy te mają kształt prawoskrętnej spirali. Na jeden skręt przypada 6 reszt glikozydowych. Jej masa cząsteczkowa wynosi 50 000 – 160 000u, można ją zestryfikować, reaguje z jodem dając intensywne niebieskie zabarwienie.

  • amylopektyna – tworzy łańcuchy glikozydowe z rozgałęzieniami. Oprócz wiązań
    a-1,4-glikozydowych występują w niej wiązania a-1,6-glikozydowe, przypadające co 24-30 cząsteczek glukozy w łańcuchu. Boczne łańcuchy mają zdolność do tworzenia czerwonofioletowych kompleksów z jodem. Obecność skrobi wykrywa się w reakcji z płynem Lugola (roztwór jodu w wodnym roztworze jodku potasowego), który zabarwia skrobię na fioletowo. (reakcja wykrywająca zafałszowanie śmietany mąką)

  • Skrobia ogrzewana do wyższych temp (180 – 200 C) ulega dekstrynizacji. Powstaje oligosacharyd zawierający 6-8 cząsteczek glukozy. Dekstryny różnią się tym od skrobi, że redukują odczynnik Fehlinga. Mogą one powstawać podczas ogrzewania skrobi z roztworami mocnych kwasów lub pod wpływem enzymów (ptialiny). W wyniku hydrolizy skrobia rozpada się na dekstryny; maltozę, a następnie D-glukozę.

  • Mimo, że skrobia ma ugrupowanie hemiacetalowe na jednym z końców łańcucha to jednak nie posiada własności redukcyjnych.

Amyloza:

 

Amylopektyna


GLIKOGEN

 

  • Glikogen, czyli skrobia zwierzęca, zbudowany jest z wielu bardzo rozgałęzionych łańcuchów. Wiązania przy C-6 występują co 8 – 16 jednostek glukozy. Jego ciężar cząsteczkowy waha się od 105 – 107 . Polisacharyd ten jest gromadzony głównie w wątrobie ( do 150 g) i w mięśniach (do 300 g). Stanowi materiał zapasowy, w którym organizm zwierzęcy magazynuje glukozę. Glikogen występuje także w drożdżach, bakteriach i grzybach, zaś zupełnie wyjątkowo w roślinach wyższych, np. w kukurydzy cukrowej.

  • Biały proszek bez smaku i zapachu, pęczniejący w zimnej wodzie.

  • Glikogen jest cukrem nieredukującym.

  • Z jodem daje czerwono-brunatne zabarwienie.

  • Wpływa na poziom glukozy we krwi.

CELULOZA  (C6H10O5)n gdzie n=2000

 

  • Celuloza (błonnik) to podstawowy składnik ścian komórek roślinnych; u zwierząt spotykany tylko u osłonic. 

  • Bez smaku i zapachu, nie rozpuszcza się w wodzie;  tylko w odczynniku Schweitzera – amoniakalnym roztworze wodorotlenku miedzi I

  • Posiada nierozgałęzioną budowę łańcuchową. Cząsteczki b-D-glukozy połączone są wiązaniami
    b-1,4-glikozydowymi. Fakt ten sprawia, że celuloza nie jest trawiona przez większość organizmów zwierzęcych, ponieważ rozkład celulozy umożliwiają enzymy celulolityczne (celulazy) nieobecne w tkankach zwierząt, natomiast obecne u drobnoustrojów. Zwierzęta roślinożerne mogą przyswajać monocucukry uwalniane z celulozy przez drobnoustroje bytujące w ich przewodach pokarmowych.

  • Między łańcuchami celulozy powstają wiązania wodorowe, które utrwalają jej strukturę i wpływają na wytrzymałość. Masa cząsteczkowa waha się w granicach 200 000 – 2 000 000 u.

  • Jako polisacharyd ulega hydrolizie w środowisku kwaśnym lub pod wpływem enzymów. Proces ten nazywamy scukrzeniem. Produktem pośrednim jest celobioza, a końcowym b -D–glukoza .

  • Nie posiada właściwości redukujących.

  • Celuloza ulega estryfikacji z kwasem azotowym (V); Azotany celulozy służą do wyrobu prochu bezdymnego, niektórych tworzyw sztucznych. Reaguje również z bezwodnikiem octowym tworząc estry - acetylocelulozę (stosowaną do produkcji niepalnych filmów kinematograficznych, sztucznego jedwabiu). Reaguje z zasadami tworząc alkalicelulozę, wykorzystywaną przy produkcji wiskozy. 

  • Celuloza nie jest trawiona przez człowieka, ale wraz z niestrawionymi resztkami pokarmu, pęczniejąc wzmaga perystaltykę jelit dlatego jej prowadzi do chronicznych zaparć.

  • Stosowana do wyrobu papieru, ligniny, lakierów, tworzyw sztucznych, bezdymnego prochu.

 

 

Powrót do strony głównej