-
związki łańcuchowe złożone z połączonych ze sobą
wiązaniami glikozydowymi reszt glukopiranozowych.
-
do najważniejszych należą:
skrobia,
glikogen, celuloza, pektyny
i chityna.
-
biała bezpostaciowa substancja, bez smaku i
zapachu
-
w gorącej wodzie tworzy roztwór koloidalny zwany
kleikiem skrobiowym ulegający zżelowaniu po
ochłodzeniu (zjawisko wykorzystywane do wyrobu
kisieli i budyniów).
-
pod wpływem rozcieńczonych kwasów lub enzymów
ulegają hydrolizie.
Końcowym produktem jest D - glukoza.
|
SKROBIA (C6H10O5)n
-
Jest materiałem
zapasowym roślin odkładanym w bulwach
(ziemniaki), w nasionach (zboża) w postaci
ziaren skrobiowych, oraz w komórkach niektórych
pierwotniaków. W zależności od pochodzenia
rozróżniamy skrobię pszenną, ziemniaczaną,
kukurydzianą itd. Stosowana do produkcji klejów,
krochmalu, glukozy, alkoholu etylowego, w
kosmetyce.
-
Skrobia składa się z 2 polisacharydów: z
rozpuszczalnej w wodzie
amylozy
(10 – 30%) i nierozpuszczalnej
amylopektyny
(70 – 90%).
-
amyloza
– zbudowana jest z długich nierozgałęzionych
łańcuchów
a-D-glukozy
połączonych wiązaniem
a-1,4-glikozydowym.
Łańcuchy te mają kształt prawoskrętnej spirali.
Na jeden skręt przypada 6 reszt glikozydowych.
Jej masa cząsteczkowa wynosi 50 000 – 160 000u,
można ją zestryfikować, reaguje z jodem dając
intensywne niebieskie zabarwienie.
-
amylopektyna
– tworzy łańcuchy glikozydowe z rozgałęzieniami.
Oprócz wiązań
a-1,4-glikozydowych
występują w niej wiązania
a-1,6-glikozydowe,
przypadające co 24-30 cząsteczek glukozy w
łańcuchu. Boczne łańcuchy mają zdolność do
tworzenia czerwonofioletowych kompleksów z
jodem. Obecność skrobi wykrywa się w reakcji z
płynem
Lugola
(roztwór jodu w wodnym roztworze jodku
potasowego), który zabarwia skrobię na
fioletowo. (reakcja wykrywająca zafałszowanie
śmietany mąką)
-
Skrobia ogrzewana do wyższych temp (180 – 200 C)
ulega dekstrynizacji. Powstaje
oligosacharyd zawierający 6-8 cząsteczek
glukozy. Dekstryny różnią się tym od skrobi, że
redukują odczynnik Fehlinga. Mogą one powstawać
podczas ogrzewania skrobi z roztworami mocnych
kwasów lub pod wpływem enzymów (ptialiny).
W wyniku hydrolizy skrobia rozpada się na
dekstryny; maltozę, a następnie D-glukozę.
-
Mimo, że skrobia ma
ugrupowanie hemiacetalowe na jednym z końców
łańcucha to jednak
nie posiada własności redukcyjnych.
|
Amyloza:
|
Amylopektyna
|
GLIKOGEN
-
Glikogen, czyli
skrobia zwierzęca,
zbudowany jest z wielu bardzo rozgałęzionych
łańcuchów. Wiązania przy C-6 występują co 8 – 16
jednostek glukozy. Jego ciężar cząsteczkowy waha
się od 105 – 107 .
Polisacharyd ten jest gromadzony głównie w
wątrobie ( do 150 g) i w mięśniach (do 300 g).
Stanowi materiał zapasowy, w którym organizm
zwierzęcy magazynuje glukozę. Glikogen występuje
także w drożdżach, bakteriach i grzybach, zaś
zupełnie wyjątkowo w roślinach wyższych, np. w
kukurydzy cukrowej.
-
Biały proszek bez smaku i zapachu, pęczniejący w
zimnej wodzie.
-
Glikogen jest cukrem nieredukującym.
-
Z jodem daje czerwono-brunatne zabarwienie.
-
Wpływa na poziom glukozy
we krwi.
|
CELULOZA (C6H10O5)n
gdzie n=2000
-
Celuloza (błonnik) to podstawowy składnik
ścian komórek roślinnych; u zwierząt spotykany
tylko u osłonic.
-
Bez smaku i zapachu, nie rozpuszcza się w
wodzie; tylko w odczynniku Schweitzera –
amoniakalnym roztworze wodorotlenku miedzi I
-
Posiada nierozgałęzioną budowę łańcuchową.
Cząsteczki
b-D-glukozy
połączone są wiązaniami
b-1,4-glikozydowymi.
Fakt ten sprawia, że celuloza nie jest trawiona
przez większość organizmów zwierzęcych, ponieważ
rozkład celulozy umożliwiają enzymy
celulolityczne (celulazy) nieobecne w tkankach
zwierząt, natomiast obecne u drobnoustrojów.
Zwierzęta roślinożerne mogą przyswajać
monocucukry uwalniane z celulozy przez
drobnoustroje bytujące w ich przewodach
pokarmowych.
-
Między łańcuchami celulozy powstają
wiązania wodorowe,
które utrwalają jej strukturę i wpływają na
wytrzymałość. Masa cząsteczkowa waha się w
granicach 200 000 – 2 000 000 u.
-
Jako polisacharyd ulega
hydrolizie
w środowisku kwaśnym lub pod wpływem enzymów.
Proces ten nazywamy
scukrzeniem.
Produktem pośrednim jest celobioza, a końcowym
b
-D–glukoza
.
-
Nie posiada właściwości redukujących.
-
Celuloza ulega estryfikacji z kwasem azotowym
(V);
Azotany celulozy
służą do wyrobu prochu bezdymnego, niektórych
tworzyw sztucznych. Reaguje również z
bezwodnikiem octowym tworząc estry -
acetylocelulozę
(stosowaną do produkcji niepalnych filmów
kinematograficznych, sztucznego jedwabiu).
Reaguje z zasadami tworząc
alkalicelulozę,
wykorzystywaną przy produkcji wiskozy.
-
Celuloza nie jest trawiona przez człowieka, ale
wraz z niestrawionymi resztkami pokarmu,
pęczniejąc wzmaga perystaltykę jelit dlatego jej
prowadzi do chronicznych zaparć.
-
Stosowana do wyrobu
papieru, ligniny, lakierów, tworzyw sztucznych,
bezdymnego prochu.
|
|