Podstawowymi elementami budowy di- i polisacharydów są monosacharydy. Cząsteczki disacharydów i polisacharydów zbudowane są odpowiednio z dwóch lub więcej cząsteczek monosacharydów.

Cukry zawierają w swych cząsteczkach dwie grupy funkcyjne: karbonylową (aldehydową lub ketonową) oraz grupy hydroksylowe. Są to więc hydroksyaldehydy lub hydroksyketony.

Ze względu na grupę funkcyjną cukry proste dzielimy na aldozy i ketozy.

 

 

     Aldozą jest np.: glukoza, ketozą – fruktoza.

 

                 

      D - Glukoza                     D - Fruktoza

           

   

 Możemy też dokonać podziału ze względu na długość łańcucha węglowego:

-         triozy

-         tetrozy

-         pentozy

-         heksozy

Glukoza i fruktoza mogą występować również w postaci cyklicznej:

 

 

 

 Obie formy, cykliczna i łańcuchowa występują obok siebie w równowadze i w roztworach mają zdolność przechodzenia jedna w drugą.

Taka wędrówka protonu w obrębie jednej cząsteczki z jednoczesnym zanikiem lub przemieszczeniem wiązani podwójnego to tautomeria.

Powrót do strony głównej