Podstawowymi
elementami budowy di- i polisacharydów są
monosacharydy. Cząsteczki disacharydów i
polisacharydów zbudowane są odpowiednio z dwóch
lub więcej cząsteczek monosacharydów.
Cukry zawierają w
swych cząsteczkach dwie grupy funkcyjne:
karbonylową (aldehydową lub ketonową) oraz
grupy hydroksylowe. Są to więc
hydroksyaldehydy lub hydroksyketony.
Ze względu na
grupę funkcyjną cukry proste dzielimy na
aldozy i ketozy.
Aldozą jest np.: glukoza, ketozą –
fruktoza.
D -
Glukoza D - Fruktoza
Możemy
też dokonać podziału ze względu na długość
łańcucha węglowego:
-
triozy
-
tetrozy
-
pentozy
-
heksozy
Glukoza
i fruktoza mogą występować również w postaci
cyklicznej:
Obie
formy, cykliczna i łańcuchowa występują obok
siebie w równowadze i w roztworach mają zdolność
przechodzenia jedna w drugą.
Taka wędrówka
protonu w obrębie jednej cząsteczki z
jednoczesnym zanikiem lub przemieszczeniem
wiązani podwójnego to tautomeria.
Powrót do strony głównej |