Ø
cukry złożone z dwóch
cząsteczek monosacharydów
Ø
powstają w wyniku
reakcji kondensacji między
monosacharydami. Połączenie dwóch
monoz polega na wytworzeniu mostka
tlenowego powstałego z grupy
hydroksylowej przy węglu
anomerycznym jednej cząsteczki cukru
i z grupy wodorotlenowej drugiej
cząsteczki z wydzieleniem wody.
|
Ø
w zależności od
sposobu połączenia ze sobą
cząsteczek monosacharydów rozróżnia
się dwucukry redukujące i dwucukry
nieredukujące.
Ø
z dwucukrów
najważniejsze to
sacharoza,
maltoza, laktoza i
celobioza. Cukry te, mogą
ulegać hydrolizie na cukry proste
pod wpływem rozcieńczonych kwasów
mineralnych lub enzymów. Nie ulegają
fermentacji. Mogą ulegać
estryfikacji.
|
SACHAROZA
|
Ø
cukier trzcinowy;
buraczany
Ø
cząsteczka zbudowana z
dwóch połączonych wiązaniem
1,2-glikozydowym
pierścieni
a-D-glukopiranozy
i
b-D-fruktofuranozy.
Ø
ciało stałe, dobrze
rozp. w wodzie; sacharoza jest
prawoskrętna
Ø
nie ma właściwości
redukujących; nie ulega mutarotacji,
nie tworzy glikozydów
Ø
wodny roztwór
sacharozy ogrzewany z kwasem solnym
ma właściwości redukujące (zachodzi
hydroliza do glukozy i fruktozy)
Ø
hydrolizuje w
środowisku kwasowym do cukrów
prostych:
|
|
Otrzymywanie sacharozy:
Ø
Z rozdrobnionych
buraków w temp. 80 C wymywany jest
cukier
Ø
Produkt poddaje się
defekacji
w czasie której strąca się trudno
rozpuszczalne sole wapnia fosforany,
szczawiany, cytryniany oraz
wodorotlenki wapnia i magnezu,
cukrzany wapnia. (za pomocą wodnego
roztworu wodorotlenku wapnia)
Ø
cukrzany wapnia
przeprowadza się w wolny
rozpuszczalny cukier nasycając
mieszaninę CO2 (saturacja)
Ø
Roztwór cukru zatęża
się pod zwiększonym ciśnieniem (w
wyparkach) i krystalizuje na gorąco
(w warnikach)
Ø
Wykrystalizowany
cukier oddziela się od roztworu
zwanego
cukrzycą przez
odwirowanie
Ø
Roztwór ponownie się
zatęża i krystalizuje
Ø
Gęsta
niewykrystalizowana pozostałość to
melasa
|
MALTOZA
|
Ø
Maltoza (cukier
słodowy) w stanie wolnym występuje
rzadko, np. w kiełkujących
nasionach, a częściej – w budowie
polisacharydów (skrobia, glikogen,
celuloza).
Ø
W organizmie człowieka
powstają podczas hydrolizy skrobi,
którą katalizuje amylaza ślinowa.
Jest przejściowym produktem
trawienia w jamie ustnej i w
jelitach. |
Ø
zbudowana jest z 2
cząsteczek
a-D-glukozy,
połączonych glikozydowym atomem
węgla jednej cząsteczki, a grupą
hydroksylową drugiej za pomocą
wiązania
a-1,4-glikozydowego.
Ø
jest cukrem
redukującym; daje pozytywny wynik
próby Tollensa i próby Trommera;
ulega mutarotacji, podczas której
tworzy się mieszanina anomerów
a,
b.
Ø
jest dobrze
przyswajana przez organizm człowieka
(stosowana do wyrobu odżywek dla
dzieci i osób niedożywionych)
|
CELOBIOZA
|
Ø
zbudowana jest z 2
cząsteczek
b-D–glukozy
połączonych wiązaniem
b-1,4–glikozydowym
Ø
jest cukrem
redukującym, w roztworach wodnych
ulega mutarotacji.
Ø
Powstaje podczas
enzymatycznej hydrolizy celulozy. |
|
LAKTOZA
|
Ø
Laktoza (cukier mlekowy) występuje w
mleku ssaków w ilości około 5% jego
składu. Ma istotne znaczenie
pokarmowe dla młodych ssaków. Można
ją wyodrębnić z serwatki powstającej
przy produkcji mleka. Stosowana jako
wypełniacz tabletek i środek
odżywczy, łagodny środek
przeczyszczający.
Ø
Zbudowana jest z
D-galaktozy
i -b-D-glukozy
połączonych wiązaniem
b-1,4-glikozydowym.
Ø
Roztwory laktozy
posiadają właściwości redukcyjne,
wykazują mutarotację, ale odmiana
b
jest lepiej rozpuszczalna w wodzie
od
a; jest prawoskrętna. |